Stelling

"Kantoortuinen maken mensen a-socialer."

View en reageer
Een werkplek die werkt

Doe de werkplekchecker!

Hoe geef je leiding…

... aan al die Nieuwe Werkers

Gratis e-mailnieuwsbrief

Elke twee weken in uw inbox?

Partners
HomeDossiersCultuurverandering en management‘Er is veel te winnen bij een meer genuanceerde aanpak van HNW’

Achtergrond

‘Er is veel te winnen bij een meer genuanceerde aanpak van HNW’

Door: Pieter Verbeek

Het Nieuwe Werken (HNW) heeft slechts een geringe impact op taakprestatie, aantrekkelijk werkgeverschap en kennisdeling, blijkt uitonderzoek van Profile Dynamics en TNO. Terwijl deze juist vaak worden genoemd als reden om HNW in te voeren. Het vereist een meer genuanceerde aanpak, stelt Wilma Kuipers, mede-oprichter vanProfile Dynamics.

De uitkomsten van jullie onderzoek laten niet echt een positief beeld zien van Het Nieuwe Werken?
“Er is wel wat winst te zien. Door het invoeren van ICT-middelen die het makkelijker maken om buiten kantoor te werken worden werknemers productiever en waarderen zij hun werkgever iets meer dan gemiddeld. Ook wordt HNW vaak ingevoerd om kosten te besparen, om het aantal vierkante meters terug te dringen of uit ideologische redenen, bijvoorbeeld om minder zakelijke kilometers te maken. We hebben niet onderzocht in hoeverre de gerealiseerde besparingen aansluiten bij de verwachtingen erover.”

Dus we hoeven nu niet te stoppen met de invoering van Het Nieuwe Werken?
“Nee, dat is niet onze boodschap. Dat het effect van HNW achterblijft op belangrijke kpi’s wil zeker niet zeggen dat organisaties dan maar af moeten zien van HNW. Het is wel belangrijk om goed na te denken over het beoogde doel ervan, de risico’s af te wegen en daarbij dan de juiste maatregelen te kiezen.  HNW is een proces waarin het afstemmen van organisatiedoelen met de belangen van werknemers centraal staat. Overigens is HNW al lang in ontwikkeling. Voor de meeste organisaties is het niet de vraag of ze het moeten invoeren, maar meer hoe.”

Wat vind je zelf de belangrijkste conclusie van dit onderzoek?
“Dat wanneer je als organisatie wilt beginnen met Het Nieuwe Werken je eerst goed gaat nadenken over wat je wilt bereiken. Wat gaat het ons brengen, wat voor verbeteringen levert het op, welke risico’s zijn er? Het kan zijn dat de ene afdeling graag flexibel wil werken, maar de andere afdeling niet. Je moet goed kijken naar je mensen en rekening houden met hun behoeften. We hebben veel positieve reacties gekregen van mensen die bijvoorbeeld graag zelf hun werkuren willen inrichten. Dus een uurtje later beginnen, of een dagje thuiswerken. Maar als je dat vanuit de organisatie oplegt, wordt het minder aantrekkelijk.  Als het insteekt vanuit de organisatie zonder rekening te houden met de medewerkers, dan gaan die het toch proberen in te vullen naar eigen inzichten.”

Dus meer kijken naar wat hun behoefte is?
“Als bijvoorbeeld op een afdeling meer mensen zijn die niet ontvankelijk lijken voor thuiswerken, dan moet je kijken naar de motivatie daarachter. Het gedrag van je medewerkers zal anders uitpakken als je daarmee rekening houdt, dan als je het hebt ingestoken zonder er naar te kijken. HNW werkt niet overal even goed, zo blijkt uit het onderzoek. Het is verstandig om gericht aanpassingen te maken waar het niet goed loopt en situaties waar het wel werkt ongemoeid te laten. Maatwerk blijkt bij de invoering van Het Nieuwe Werken een belangrijke succesfactor. Elke organisatie is namelijk uniek en de organisatiecultuur of subculturen binnen afdelingen en teams zijn van grote invloed op de manier waarop medewerkers tegen Het Nieuwe Werken aankijken en ermee omgaan.”

Dus je moet het samen met de medewerkers invullen?
“Ja maar het gaat verder dan alleen samen om tafel zitten. Je moet kijken naar de mate van structuur binnen je organisatie. Past het überhaupt wel bij de functies? Waar hebben de medewerkers behoefte aan? Wat voor type mensen zijn het? Zo is het voor sommige mensen zeer belangrijk dat je hen goed informeert over alle ins en outs en dat ze precies weten wat er boven hun hoofd hangt, terwijl anderen juist liever hun eigen weg zoeken. Je moet het zo inrichten dat het aansluit. En dat komt ook naar voren uit het onderzoek. Organisaties hebben veel te winnen hebben bij een meer genuanceerde aanpak van Het Nieuwe Werken.”

(Bron:Redactie Over Het Nieuwe Werken)


Gerelateerde items

 • Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Het laatste nieuws over Het Nieuwe Werken

  Elke twee weken een update over Het Nieuwe Werken in uw inbox?

  Meld u aan voor de nieuwsbrief

 • Sponsored content

  Verrijk je online werkplek

  Veel werkgevers bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken. Maar benutten bedrijven wel alle mogelijkheden van de online werkplek? KPN werkplek-expert Harald den Houter vertelt je er meer over.

  Lees verder

   

 • HNW – kies voor ontwikkeling

  HNW – congres / training / masterclass

  Het HNW-congres was een groot succes met 250 HNW-professionals.
  Bekijk de presentaties

  Dieper ingaan op HNW?
  Volg de 5-daagse masterclass bij organisaties op locatie. Bekijk het programma
  Volg de training ‘Leidinggeven aan nieuwe vormen van werken’ Bekijk de training

 • App bepaalt welk type Nieuwe Werker u bent

  Hoe gaat u om met Het Nieuwe Werken? Is het eigenlijk wel geschikt voor u? Over Het Nieuwe Werken heeft samen met Qidos een app gelanceerd, waarmee u in drie snelle stappen kunt controleren hoe geschikt u bent voor Het Nieuwe Werken.

  Download de app in iTunes

  Download de app in Google play

 • Volg ons ook via Twitter en Linkedin

  Congres Over het Nieuwe Werken
  Tijdens de 8e editie van het congres Over Het Nieuwe Werken delen topsprekers van toonaangevende organisaties hun visie, kennis, de laatste ontwikkelingen en vooral ook hun ervaringen.
 • Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
  Over Het Nieuwe Werken wordt mede mogelijk gemaakt door:
  Bekijk meer Vakmedianet Communities: